Науково-практичний журнал
УКР   ENG
Регіональна економіка
   



Журнал Регіональна економіка -- re2019.04.144

Репозитарій ІРД НАНУ УДК 332.142:620.92:338.43; JEL O32
Яців І. Б., Ступень М. Г., Пилипів Н. І., Шеленко Д. І. Стратегічні орієнтири розвитку біоенергетичного потенціалу сільськогосподарських підприємств під час переходу до циркулярної економіки. Регіональна економіка. 2019. №4(94). С. 144-151. DOI: https://doi.org/10.36818/1562-0905-2019-4-14.
Літер.: 29

Автори

Анотація

Узагальнюються і пропонуються стратегічні цілі та орієнтири розвитку біоенергетичного компонентів сільського господарства. В Україні щороку виробляється значна кількість біомаси, що не використовується ефективно. Замість того, щоб бути спрямованою на потреби енергетичного сектору, левова частка відходів утилізується шляхом спалювання, що завдає значної шкоди екології загалом та економіці у тому числі. Досліджено, що потенціал біоенергетики багато в чому залежить від географічного поширення та доступності наявних відходів і побічних продуктів з одного боку, так і від загальних стратегічних орієнтирів розвитку сектору з іншого. Аналізуються стратегічні цілі розумного використання сільськогосподарських відходів для виробництва біоенергетики, що, безумовно, було б економічно вигідним і сприяло б сталому розвитку економіки держави. Також пропонуються стратегічні орієнтири, які сформульовані з точки зору вимог і обмежень циркулярної економіки.

Ключові слова:

біоенергетика, сталий розвиток, циркулярна економіка, стратегічні цілі, біорафінування

Посилання

    
  1. Македон Г. М. Біоекономіка як основа сталого розвитку України. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2013. №181(6). С. 159-166.
  2. Kirchherr J., Reike D., Hekkert M. Conceptualizing the circular economy: an analysis of 114 definitions. Resour. Conserv. Recycl. 2017. 127. 221-232. DOI: https://doi.org/10.2139/ssrn.3037579
  3. Murray A., Skene K., Haynes K. The circular economy: an interdisciplinary exploration of the concept and application in a global context. J. Bus. Ethics. 2015. 140 (3). 369-380. DOI: https://doi.org/10.1007/s10551-015-2693-2
  4. Зварич І. Циркулярна економіка і глобалізоване управління відходами. Журнал європейської економіки. 2017. Т. 16, № 1. С. 41-57
  5. Devi L., Ptasinski K.J., Janssen F.J. A review of the primary measures for tar elimination in biomass gasification processes. Biomass Bioenergy. 2003. 24:125-40. DOI: https://doi.org/10.1016/S0961-9534%2802%2900102-2
  6. Lu L., Tang Y., Xie Jsui, Yuan Yliang. The role of marginal agricultural land-based mulberry planting in biomass energy production. Renew Energy. 2009. 34:1789-94. DOI: https://doi.org/10.1016/j.renene.2008.12.017
  7. WBA global bioenergy statistics 2017. WBA, 2017. DOI: https://doi.org/10.1016/0165-232X(80)90063-4
  8. European Commission, A Sustainable Bioeconomy for Europe: Strengthening the Connection between Economy, society and the environment, 2018.
  9. Camia A., Robert N., Jonsson R., Pilli R., García-Condado S., López-Lozano R., van der Velde M., et al. Biomass production, supply, uses and flows in the European Union. First results from an integrated assessment. Publications Office of the European Union, Luxembourg, 21.02.2018. DOI: https://doi.org/10.2760/539520
  10. Bedoić R., Ćosić B., Duić N. Technical potential and geographic distribution of agricultural residues, co-products and by-products in the European Union. Sci. Total Environ. 2019. 686. 568-579. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.05.219
  11. Bentsen, N. S., Nilsson, D., Larsen, S. Agricultural residues for energy – a case study on the influence of resource availability, economy and policy on the use of straw for energy in Denmark and Sweden. Biomass Bioenergy. 2018. 108. 278-288. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2017.11.015
  12. Ooba M., Fujii M., Hayashi K. Geospatial distribution of ecosystem services and biomass energy potential in eastern Japan. J. Clean. Prod. 2016. 130. 35-44. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.01.065
  13. Mikulandrić R., Vermeulen B., Nicolai B., Saeys W. Modelling of thermal processes during extrusion based densification of agricultural biomass residues. Appl. Energy. 2016. 84. 1316-1331. DOI: https://doi.org/10.1016/j.apenergy.2016.03.067
  14. Johansson D. A., Azar C. A scenario based analysis of land competition between food and bioenergy production in the US. Clim Change. 2007. 82. 267-291. DOI: https://doi.org/10.1007/s10584-006-9208-1
  15. Байдала В. В. Біоекономіка в Україні: сучасний стан та перспективи. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки). 2013. № 1(3). С. 22-28.
  16. Мельниченко В. В. Кластерне моделювання розвитку біоенергетичного потенціалу сільськогосподарських підприємств. Економіка та держава. 2018. №2. С. 124-128.
  17. Zuin V. G., Ramin L. Z. Green and sustainable separation of natural products from agro-industrial waste: Challenges, potentialities, and perspectives on emerging approaches. Top. Curr. Chem. 2018. 376. 3. DOI: https://doi.org/10.1007/s41061-017-0182-z.
  18. Bruins, M. E., Sanders, J. P. Small-scale processing of biomass for biorefinery. Biofuels Bioprod. Biorefin. 2012. 6 (2). 135-145. DOI: https://doi.org/10.1002/bbb.1319
  19. Barakat A., de Vries H., Rouau X. Dry fractionation process as an important step in current and future lignocellulose biorefineries: a review. Bioresour. Technol. 2013. 134. 362-373. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2013.01.169
  20. Khoo H. H., Eufrasio-Espinosa R. M., Koh L. S. C., Sharratt P. N., Isoni V. Sustainability assessment of biorefinery production chains: A combined LCA-supply chain approach. J. Clean. Prod. 2019. 235. 1116-1137. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.07.007
  21. Walsh P., Higson A. Bio-based Chemicals: Value Added Products from Biorefineries. IEA – Bioenergy. Task 42. Jan 2012. URL: https://www.researchgate.net/publication/262048753_Bio-Based_Chemicals_Value_Added_Products_From_Biorefineries
  22. Ghisellini P., Cialani C., Ulgiati S. A review on circular economy: the expected transition to a balanced interplay of environmental and economic systems. J. Clean. Prod. 2016. 114. 11–32. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.09.007
  23. Sanyé-Mengual E., Secchi M., Corrado S., Beylot A., Sala S. Assessing the decoupling of economic growth from environmental impacts in the European Union: A consumption-based approach. J. Clean. Prod. 2019. 236. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.07.010
  24. Breure A. M., Lijzen J. P. A., Maring L. Soil and land management in a circular economy. Sci. Total Environ. 2018. 624. 1125-1130. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2017.12.137
  25. Байдала В. Вплив біоекономіки на продовольчу безпеку України. Agricultural and Resource Economics. 2016. Vol. 2. No. 3. P. 48-59.
  26. Hallström E., Carlsson-Kanyama A., Börjesson P. Environmental impact of dietary change: a systematic review. J Clean Prod. 2015. 91. 1-11. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2014.12.008
  27. Mengal, P., Wubbolts, M., Zika, E., Ruiz, A., Brigitta, D., Pieniadz, A., Black, S. Biobased Industries Joint Undertaking: The catalyst for sustainable bio-based economic growth in Europe. N. Biotechnol. 2018. 40, 31-39. DOI: https://doi.org/10.1016/j.nbt.2017.06.002.
  28. Lange L., Bech L., Busk P. K., Grell M. N., Huang Y., Lange M., Tong X. The importance of fungi and of mycology for a global development of the bioeconomy. Imafungus. 2012. 3(1). 87-92. DOI: https://doi.org/10.5598/imafungus.2012.03.01.09
  29. Yakubiv V., Boryshkevych I. Strategic analysis of the development of renewable energetics in the world and in Ukraine. Journal of Vasyl Stefanyk Precarpathian National University, 2018. 1 (1). 18-25.


Веб-майстер П. Попадюк