Науково-практичний журнал
УКР   ENG
Регіональна економіка
   



Журнал Регіональна економіка -- re2023.01.063

Репозитарій ІРД НАНУ УДК 377.44.56; JEL I20, O15
Сембай Н. М. Напрями покращення якості підготовки кадрів харчової промисловості України в сучасних умовах. Регіональна економіка. 2023. №1(107). С. 63-75. DOI: https://doi.org/10.36818/1562-0905-2023-1-7
Літер.: 23

Автори



Сембай Наталія Миколаївна

аспірант кафедри регіонального та місцевого розвитку, Національний університет «Львівська політехніка»; заступник директора з виховної роботи, Львівський фаховий коледж харчової і переробної промисловості, Національний університет харчових технологій

Контакти: nsembay71@gmail.com

Сторінки:

Анотація

У статті запропоновано пріоритети покращення якості підготовки висококваліфікованих (управлінських, наукових) кадрів для харчової промисловості України. Їх визначено в контексті імперативів відновлення, інноваційної сталості й економічної євроінтеграції харчової промисловості України. Встановлено, що аналізована галузь має здатність бути лідером відновлення переробної промисловості та рушієм розвитку інноваційно-сталої повоєнної економіки. Сформульовано рекомендації за напрямами: формування сучасних навичок висококваліфікованих кадрів – м’яких, технічних, трансферних, що доповнюють базові тверді навички; надання освітніх послуг для здобувачів освіти з-за кордону; розбудова науково-дослідної інфраструктури. Запропоновано пріоритети покращення якості підготовки висококваліфікованих кадрів для сфери харчової промисловості України в контексті імперативів відновлення, інноваційної сталості й економічної євроінтеграції галузі.

Ключові слова:

харчова промисловість, публічна політика, підготовка кадрів, державне регулювання, освіта

Посилання

    
  1. Фіненко О. Ю. Інновації в системі підготовки кадрів для харчової промисловості в Україні. Соціально-трудові відносини: теорія та практика. 2014. №2. С. 392-395.
  2. Москаленко В. О. Інтегральний показник оцінки формування кадрового потенціалу на підприємствах харчової промисловості України. Депозитарій Національного університету харчових технологій: сайт. 2023. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/10401/1/The%20overall%20indicator.pdf
  3. Купчак П. М. (2009). Харчова промисловість України в умовах активізації інтеграційних та глобалізаційних процесів: монографія. К.: Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України. 152 с.
  4. Валінкевич Н. В. Сучасні чинники адаптації підприємств харчової промисловості до умов зовнішнього середовища в контексті глобальної продовольчої проблеми. Вісник Житомирського державного технологічного університету. 2013. No2. С. 12-18.
  5. Попадинець Н. М. Використання стратегічного планування для забезпечення ефективної діяльності підприємств харчової промисловості. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2018. Вип. 2(130). С. 82-85.
  6. Попадинець Н. М. Стратегічне планування економічного розвитку підприємства харчової промисловості: зарубіжний досвід. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Економіка і менеджмент. 2018. Вип. 4. С. 132-136.
  7. Український бізнес під час війни. Нове щомісячне опитування підприємств. Випуск 11. Інститут економічних досліджень та політичних консультацій: сайт. 2023. 49 с. URL: http://www.ier.com.ua/ua/institute/news/?pid=7168
  8. Інфляційний звіт. Січень 2023 року. Національний банк України: сайт. 2023. 48 с. URL: https://bank.gov.ua/ua/news/all/inflyatsiyniy-zvit-sichen-2023-roku
  9. Огляд впливу війни на промисловість України та прогноз перспектив в економіці. Український союз промисловців і підприємців: сайт. 2018. URL: https://uspp.ua/news/actual/2018/ohliad-vplyvu-viiny-na-promyslovist-ukrainy-ta-prohnoz-perspektyv-v-ekonomitsi
  10. Класифікатор професій ДК 003:2010. Наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики України від 28.07.2010 року № 327. Законодавство України: сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/va327609-10#Text
  11. Про затвердження стандарту вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології» для (бакалаврського) рівня вищої освіти: Наказ Міністерства освіти і науки України від 18.10.2018 року № 1125. Міністерство освіти і науки України: сайт. 2018. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/zatverdzeni%20standarty/2021/11/29/181-Kharch.Tekhn-bakalavr-VO-zatv.Stand.01.11.pdf
  12. Про затвердження стандарту вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології» для другого (магістерського) рівня вищої освіти: Наказ Міністерства освіти і науки України від 22.10.2018 року № 1195. Міністерство освіти і науки України: сайт. 2018. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/zatverdzeni%20standarty/2020/10/23/181-Kharchov.tekhn.mahistr.1.pdf
  13. Про затвердження стандарту вищої освіти зі спеціальності 181 Харчові технології для третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти: Наказ Міністерства освіти і науки України від 23.12.2021 року № 1429. Міністерство освіти і науки України: сайт. 2018. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/zatverdzeni%20standarty/2021/12/24/181-Kharch.tekhnolohiyi-dokt.filos.pdf
  14. Akyazi T., Goti A., Oyarbide A., Alberdi E., Bayon F. A Guide for the Food Industry to Meet the Future Skills Requirements Emerging with Industry 4.0. Foods. 2020. № 9(4):492. DOI: https://doi.org/10.3390/foods9040492
  15. Deming D. J. The growing importance of social skills in the labor market. Q. J. Econ. 2017. № 132. Рp. 1593-1640. DOI: https://doi.org/10.1093/qje/qjx022
  16. Grundke R., Jamet S., Kalamova M., Squicciarini M. Having the right mix: The role of skill bundles for comparative advantage and industry performance in GVCs. OECD Science, Technology and Industry Working Papers. OECD Publishing; Paris, France, 2017. DOI: https://doi.org/10.1787/892a4787-en
  17. Нова економіка пластмас: потенціал, технології, стимули: аналіт. доп. / О. С. Гринькевич, У. Я. Садова, С. О. Матковський та ін. Львів: ЛНУ імені Івана Франка, НУ «Львівська політехніка». 2022. 72 с.
  18. Barbieri R., Santos D. F. L. Sustainable business models and eco-innovation: A life cycle assessment. Journal of Cleaner Production. 2020. № 266. № 121954-121239. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.121954
  19. Регламент Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 178/2002 від 28 січня 2002 року про встановлення загальних принципів і вимог харчового права, створення Європейського органу з безпечності харчових продуктів та встановлення процедур у питаннях, пов’язаних із безпечністю харчових продуктів. № 178/2002 від 28.01.2002. Законодавство України: сайт. 2002. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_005-02#Text DOI: https://doi.org/10.1201/9781003088493-4
  20. Нове щомісячне опитування підприємств. Інститут економічних досліджень та політичних консультацій: сайт. 2023. URL: http://www.ier.com.ua/ua/trade_facilitation/survey
  21. Основи відновлення: Цифрова держава: План. Відновлення України: сайт. 2023. URL: https://recovery.gov.ua/project/program/digital-government?page=5
  22. Розвиток системи освіти: План. Відновлення України: сайт. 2023. URL: https://recovery.gov.ua/project/program/improve-education-system?page=2
  23. Поточні проекти. Національний фонд досліджень України: сайт. 2023. URL: https://nrfu.org.ua/information-resources/reporting/current-projects/


Веб-майстер П. Попадюк