Науково-практичний журнал
УКР   ENG
Регіональна економіка
   



Сембай Наталія Миколаївна



Сембай Наталія Миколаївна

аспірант кафедри регіонального та місцевого розвитку, Національний університет «Львівська політехніка»; заступник директора з виховної роботи, Львівський фаховий коледж харчової і переробної промисловості, Національний університет харчових технологій

Контакти: nsembay71@gmail.com

Сторінки:



Публікації



Репозитарій ІРД НАНУ УДК 377.44.56; JEL I20, O15
Сембай Н. М. Напрями покращення якості підготовки кадрів харчової промисловості України в сучасних умовах. Регіональна економіка. 2023. №1(107). С. 63-75. DOI: https://doi.org/10.36818/1562-0905-2023-1-7

Літер.: 23


У статті запропоновано пріоритети покращення якості підготовки висококваліфікованих (управлінських, наукових) кадрів для харчової промисловості України. Їх визначено в контексті імперативів відновлення, інноваційної сталості й економічної євроінтеграції харчової промисловості України. Встановлено, що аналізована галузь має здатність бути лідером відновлення переробної промисловості та рушієм розвитку інноваційно-сталої повоєнної економіки. Сформульовано рекомендації за напрямами: формування сучасних навичок висококваліфікованих кадрів – м’яких, технічних, трансферних, що доповнюють базові тверді навички; надання освітніх послуг для здобувачів освіти з-за кордону; розбудова науково-дослідної інфраструктури. Запропоновано пріоритети покращення якості підготовки висококваліфікованих кадрів для сфери харчової промисловості України в контексті імперативів відновлення, інноваційної сталості й економічної євроінтеграції галузі. 
харчова промисловість, публічна політика, підготовка кадрів, державне регулювання, освіта 



Репозитарій ІРД НАНУ УДК [332.021:377]:[338.45:664]; JEL I20, O15
Сембай Н. М. Публічна політика підготовки кадрів для харчової промисловості. Регіональна економіка. 2022. №4(106). С. 61-71. DOI: https://doi.org/10.36818/1562-0905-2022-4-7

Літер.: 23


У статті на основі аналізу та систематизації наукових джерел щодо визначення сутності публічної політики з підготовки кадрів для харчової промисловості запропоноване власне бачення такої політики. Її трактуємо як сукупність заходів, що вживає держава для забезпечення потреб галузі у висококваліфікованих спеціалістах з відповідною освітою та професійною підготовкою. Охарактеризовано основні заходи з боку держави, які спрямовані на формування національної системи кваліфікацій, яка визначає вимоги до кваліфікації працівників у харчовій промисловості. Проаналізовано досвід і визначено основні особливості світових організацій, що займаються підготовкою кадрів для харчової промисловості. Обґрунтовано основні завдання Міністерства освіти і науки України щодо забезпечення реалізації державної політики в галузі освіти, зокрема політики щодо підготовки кадрів для харчової промисловості. Здійснено аналіз нормативної бази, яка регулює питання підготовки кадрів для харчової промисловості в Україні. 
харчова промисловість, публічна політика, підготовка кадрів, державне регулювання, освіта 


Веб-майстер П. Попадюк