З огляду на потребу у формуванні релевантної управлінської звітності та забезпечення інформаційної підтримки рішень, спрямованих на підвищення ресурсоефективності, запропоновано вдосконалену класифікацію витрат у розрізі відповідності їх принципам циркулярної економіки, що дає підприємствам змогу об’єктивніше оцінювати ефективність реалізованих соціально відповідальних ініціатив. На прикладі хлібопекарського підприємства розроблено деталізований робочий план рахунків для основного та вторинного виробництва, який враховує витрати на зворотну логістику, сортування, повторну обробку, зберігання та реалізацію продукції із вторинної сировини. Висвітлено кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку, які забезпечують облік господарських процесів у межах циркулярних бізнес-моделей. Запропоновано модифіковану формулу рентабельності, яка враховує не лише доходи та витрати, але й альтернативні доходи (від переробки, утилізації тощо), зекономлені ресурси та екологічні витрати. Удосконалено підхід до розрахунку точки беззбитковості. Практичне впровадження запропонованих інструментів дасть підприємствам змогу приймати обґрунтовані управлінські рішення, оптимізувати витрати, ефективно управляти відходами, підвищити ресурсоефективність і сприяти досягненню цілей сталого розвитку на регіональному рівні.
облік витрат, собівартість продукції, аналітичний облік, управлінська звітність, рентабельність, точка беззбитковості, циркулярна економіка, сталий розвиток, соціальна відповідальність